Dana 04. svibnja 2022. godine održano je predavanje u O.Š. Ivan Goran Kovačić u Vinkovcima za učenike prvih razreda na temu „Čuvajmo naše zdravlje“. Predavanje je pripremila i održala djelatnica Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije magistra sestrinstva Alma Lozančić.

U sklopu predavanja održana je i kratka radionica o tome kako prepoznati stanje svijesti (je li netko pri svijesti ili bez svijesti), što učiniti ako utvrdimo besvjesno stanje, koji broj treba pozvati, kako zaustaviti krvarenje iz nosa, što učiniti u slučaju da se netko guši hranom ili nekim predmetom i drugo, a sve primjereno uzrastu. Učenici su pokazali veliko zanimanje za zdravlje, a osobito su bili zainteresirani naučiti kako pružiti prvu pomoć.

Zahvaljujemo učiteljici Palmini Vulin na pozivu u školu, jer se želja i svijest o važnosti vještine pomaganja drugima uči od malih nogu.

Možda se i među tim malim glavicama krije budući zdravstveni djelatnik…. 

Pažnja!

Nepotreban ili lažni poziv zauzima telefonsku liniju i onemogućava pomoć onima čiji je život ugrožen. Pitanja koja vam postavlja medicinski dispečer neophodna su kako biste brzo dobili pomoć kada vam je potrebna!

Zapamtite! Odgovarajući na pitanja medicinskog dispečera pomažete mu da on pomogne vama!

Zauzeta telefonska linija znači samo da medicinski dispečer razgovara s osobom koja također treba pomoć.

Sve što trebate znati o HMS

Pokreni srce, spasi život!